RIkoslain 28 luvussa käsitellään varkautta, kavallusta ja luvatonta käyttöä. Nämä kaikki ovat anastus- ja omaisuusrikoksia, sillä rikos kohdistuu toisen omistamaan omaisuuteen ja sen oikeudettomaan käyttöön.
Tavanomaisia anastusrikoksia ovat näpistys, varkaus ja törkeä varkaus, joita käsitellään edellä mainitun luvun 1 - 3 §:ssä.
Henkilö, joka anastaa toisen hallusta irtainta omaisuutta, on lähtökohtaisesti tuomittava varkaudesta sakkoon tai vankeudeksi enintään yhdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi.
Varkaus voidaan kuitenkin katsoa joko näpistykseksi tai törkeäksi varkaudeksi omaisuuden arvon ja teko-olosuhteiden perusteella.
Näpistykseksi varkaus katsotaan, jos anastetun omaisuuden arvo tai muut rikokseen liityvät seikat tekevät teosta kokonaisuutena arvostellen vähäisen. Laki ei määrää sitä, milloin anastetun omaisuuden arvo on vähäinen, mutta oikeuskäytännössä on näpistyksen ylärajaksi katsottu noin 500 euroa. Teko-olosuhteissa voi kuitenkin olla sellaisia seikkoja, jolloin kyse on varkaudesta näpistyksen sijaan, vaikka anastetun omaisuuden summa jäisikin alle 500 euron. Näpistyksestä tuomitaan sakkorangaistukseen.
Törkeästä varkaudesta on kyse silloin, jos jokin seuraavista kohdista täyttyy:
1) Anastamisen kohteena on erittäin arvokas omaisuus. Laki ei määrää tältäkään osin tiettyä summaa, mutta oikeuskäytännössä rajaksi on katsottu noin 5000 euroa.
2) Anastamisella aiheutetaan rikoksen uhrille tämän olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa.
3) Rikoksentekijä käyttää hyväkseen rikoksen uhrin avutonta tai hädänalaista tilaa.
4) Rikoksentekijä tai osallinen varustautuu teon toteuttamista varten ampuma-aseella, räjähdysaineella taikka muulla näiden kaltaisella vaarallisella välineellä.
5) Rikoksentekijä murtautuu asuttuun asuntoon.
Jos yksikin edellä mainituista kohdista täyttyy ja varkaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, on rikoksentekijä tuomittava törkeästä varkaudesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Kohdassa 5 on kyse niin sanotuista asuntomurroista. Toisin kuin usein luullaan, puhekielinen sana murto ei ole rikosnimike, vaan asuntomurtoa koskeva rikosnimike on aina törkeä varkaus.
Myös näpistyksen, varkauden sekä törkeän varkauden yritys on rangaistava rikos.
Comments