Viime blogissa kirjoitin asunnon sijainnista ja sen merkityksestä, sekä siitä kuinka tärkeää sitä on miettiä etukäteen. Eli säästyy aikaa ja tietenkin myös rahaa, kun ei tarvitse juosta turhissa asuntoesittelyissä. Nyt on vuorossa remontteihin liittyviä asioita. Mitä vanhempaa taloa olette ostamassa, sen suurempi merkitys esim. omilla remonttitaidoilla on.
Uusi vai vanha talo?
Jos teillä on jo tiedossa minkä hintaluokan taloa etsitte, niin on syytä pohtia myös remontteja. Miettikää rehellisesti millaisiin remontteihin omat taidot riittävät. Pieni pintaremontti sisällä ei ole iso asia, mutta sekin vaatii osaamista. Remontin suunnittelu on iso asia ja siihen kannattaa varata aikaa. Kannattaa muistaa, että jos omat remonttitaidot eivät ole riittävän hyvät, niin se kannattaa teettää ammattilaisella. Huonosti tehdyllä remontilla voitte laskea talon arvoa ja se ei tietenkään ole järkevää.
Toteuttakaa rohkeasti omia unelmianne ja tehkää sellaisia ratkaisuja, jotka toimivat juuri teille. Turhan paljon ihmiset miettivät mitä muut ajattelevat, ja mennään tylsien trendien mukaan, vaikka haluttaisiin persoonallisia ratkaisuja. Tehkää vaikka kirkkaan punainen keittiö, jos se tuntuu sopivalta teille. Harvoin omakotitaloa ostetaan vain pariksi vuodeksi, vaan se on aina pidemmän ajan asunto, niin silloin ei kannata miettiä sitä, että joskus myytte sen pois. Kodista pitää tehdä itselle ja perheelle viihtyisä sekä kotoisa.
Sisä – ja ulkoremontit
Omakotitaloja on syytä katsella myös ulkopuolelta, sillä siellä tehdään useimmiten ne kalliit remonttityöt. Osa töistä on sellaisia, joissa on pakko käyttää ammattilaisia, joten niihin pitää laskea mukaan myös työn hinta. Näistä työn osuuksista saa kotitalousvähennyksen ainakin vielä. Talon julkisivun väriin, kattoon ja myös ikkunoihin saattaa kaavamääräyksissä olla joitain määräyksiä, joita on syytä selvittää, eli limen värinen talo ei välttämättä onnistu, vaikka kuinka haluaisi.
Uusi talo on aina kalliimpi, mutta remontteja ole tiedossa ehkä 10-20 vuoteen, mutta uuttakin taloa pitää koko ajan pitää kunnossa. Omakotitalossa kun omistaja on itse talonsa talkkari ja huoltomies. Kaikki riippuu tietenkin siitä millaisen lainalupauksen pankista olette saaneet. Joskus pankki voi katsoa suopeammin vähän kalliimman ja uudemman talon ostoa kuin vanhan talon ostamista.
Teetetäänkö kuntotarkastus?
Olen myynyt vuosien varrella omakotitaloja ja ollut mukana arviolta ehkä 300 talon kuntotarkastuksessa. En ikinä ostaisi omakotitaloa ilman kunnollista kuntotarkastusta. Niin kuin monessa muussakin asiassa tässäkin pätee: halvalla ei hyvää saa! Jos kaupat tehdään välittäjän kautta, yleensä kuntotarkastus maksetaan puoliksi ja kaikki osapuolet ovat paikalla. Jos ostat talon yksityiseltä niin sitä suuremmalla syyllä tämä pitää vaatia ja olla itse myös paikalla. Näin myyjä tietää mitä myy ja sinä ostajana mitä olet ostamassa. Yleensä pankkikin vaatii tämän.
Kannattaa suhteuttaa tarkastuksen hinta talon hintaan ja miettiä asiaa kokonaisuutena. Sitä ei tarvitse pelätä tai jännittää, sillä aina sieltä jotain löytyy. Yleensä ne ovat normaaleja asioita, jotka liittyvät talon ikään ja sen rakentamisen aikakauteen, eikä niistä koidu mitään ihmeellistä. Eihän 90-luvulla ole voitu rakentaa vuoden 2018 määräysten mukaan. Jos jotain akuuttia löytyy, ensin neuvotellaan, sitten vika korjataan. Ihan ensin kuitenkin kirjallisesti sovitaan kuka maksaa mitäkin. Kaikkien kannatta käydä tutustumassa hometalkoot.fi -sivuille, siellä on asiallista ja oikeaa tietoa, jota ei välttämättä löydä suomi24.fi-sivuilta. Näin onnistut asumisessa!
-Tupu Utriainen / Kotoisa LKV
Kirjoittaja on Kotoisa LKV:n yrittäjä ja laillistettu kiinteistönvälittäjä. Alla Tupun esittelyteksti:
"Olen tehnyt 11 vuotta kiinteistönvälittäjän työtä ja olen ollut mukana yli sadan omakotitalon kuntotarkastuksessa. Työni takia olen saanut ja joutunut lukemaan myös kaikki raportit tarkkaan ja sitä kautta minulle on myös selvinnyt, mitkä asiat omakotitalon ostajia huolettaa eniten. Varsinkin ensimmäisen omakotitalon ostaminen on iso asia. Nyt sinulla on mahdollisuus hyötyä näistä tiedoista, sillä kerron blogeissani selkokielellä asioita, joihin omakotitalon ostamisessa kannattaa kiinnittää huomiota."
Tupu Utriainen
Kiinteistönvälittäjä LKV,LVV,KiAT
040 749 7626
IG: @kotoisalkv
Comentarios